Site icon Placementlink

3 gode tips til din legatansøgning

Placementlink hjælper dig med at få legater! 

Når du tilmelder dig et ophold gennem Placementlink, får du adgang til en udfyldt budgetskabelon, motiverede ansøgninger fra tidligere studerende, som har modtaget op til 40.000 kr fra legater/fonde og en grundig guide med en liste over mulige legater du kan søge. Nedenfor kan du ydermere læse vores tre gode råd til en succesfuld proces. 

Råd #1: Start din legatsøgning i god tid

Nøglen til succes med legatsøgningen er at finde det eller de helt rigtige legater for netop dig! Begynd derfor i god tid – gerne op til et år, før du skal afsted – med at skabe dig et overblik over hvilke legater, du vil søge. På den måde er du sikker på, at du ikke misser vigtige deadlines. 

Du skal nemlig både være opmærksom på ansøgningsfrister for det enkelte legat og, at det kan være nødvendigt at have dokumentation for din finansiering af din uddannelse i udlandet på plads, når du skal søge om visum.

Der er også forskel på hvad de forskellige stipendier og legater ser på, når de skal vurdere, hvem det skal uddeles til. Nogle går op i akademiske resultater, andre går op i fremtidsplaner og nogle vurderer dine atletiske evner.

Foruden de danske sider om legatsøgning, har du også chancen for at matche din profil med mere end 12.000 legater til udlandsstudier på European Funding Guide.

Tips til forberedelsesfasen:

Læg en klar plan for din legatsøgning ud fra hvor meget du skal bruge, hvad du skal bruge pengene til og hvornår du skal bruge dem. Gør dig også klart, hvorfor netop du har brug for legatet. Med en klar skitse og tidsplan for din legatsøgning, kan du finde de legater, der er relevante for dig, så du undgår at skyde med spredehagl.

Råd #2: Skriv en killer ansøgning til legatet

Den motiverede ansøgning er din chance for at give de andre ansøgere til det samme legat baghjul. Men hvordan overbeviser du bedst fonden om, at det er netop dig, der skal have legatet? En killer legatansøgning afspejler dig. Den skal kort og præcist give læseren svar på:

Tips til den motiverede ansøgning:

Prøv altid at holde din motiverede ansøgning på en A4 side. Selv om du vedlægger et CV, bør du altid indlede med en præsentation af dig selv og din faglige baggrund. Giv den gerne hele armen, når du skal sælge dig selv. Vis, at du har sat dig ind i sagerne ved at flette centrale formuleringer fra fundsatsen ind i din ansøgning. Husk også at bruge god tid på korrektur og få en eller flere, der kender dig godt, til at læse ansøgningen igennem.

Find inspiration til at skrive en god motiveret ansøgning her i vores guide til den gode motiverede ansøgning eller til, hvordan du kickstarter din skriveproces.

Råd #3: Hav styr på dit budget og dine bilag

Husk at fonden, der uddeler det legat, som du søger, altid skal læse mange andre ansøgninger end din. Brug derfor god tid på at sætte dig ind i, hvilke informationer fonden vil have og send kun det med, som de beder om.

Som udgangspunkt skal en legatansøgning altid indeholde en motiveret ansøgning, et ansøgningsskema og de bilag, der bliver bedt om. Det kan for eksempel være:

Nogle fonde vil også gerne have en formueoversigt. Den kan du få fra SKAT eller Borgerservice i din kommune.

Tips til dit budget og bilag til legatansøgningen:

Budgettet er en vigtig hjørnesten i din legatansøgning. Her skal du give et tydeligt overblik over de udgifter, som du vil få i forbindelse med din uddannelse i udlandet. Det kan være alt fra praktiske ting som opmagasinering, flybilletter, visum og husleje i udlandet til de akademiske udgifter til universitetet og sprogtests.

På indtægtssiden skal du have alt fra SU til opsparing, støtte fra familien og andre legater med. Du kan søge om differencen mellem dine indtægter og udgifter.

Gør det så nemt for læseren af din legatansøgning at finde rundt i dine bilag som muligt. Giv dem derfor numre i prioriteret rækkefølge og vedlæg altid et følgebrev, der giver et tydeligt overblik over alle dokumenter. Tænk på følgebrevet som din legatansøgnings indholdsfortegnelse.

Din legatansøgning er sendt – hvad nu?

Når du har sendt din ansøgning om et legat, er der kun tilbage at vente. Er du så heldig at få legatet, er det altid godt at skrive og sige tak. Du kan også skrive til fonden og fortælle om, hvad du fik ud af opholdet, når du er kommet hjem. Får du en anden gang brug for at søge et legat, kan det øge dine chancer for at få støtte fra samme fond igen.

Fortvivl ej, hvis du er uheldig og ikke får legatet. Der er altid et andet legat at søge. Hold styr på hvilke legater, du har søgt, i et Excel-ark, så du altid har styr på tidsfristerne. Du kan også sagtens søge, mens du er afsted!

Held og lykke med din legatsøgning!

Mange hilsner fra Placementlink’s Team

Exit mobile version